vineri, 30 septembrie 2011

Acte necesare pentru cununia civila

Vom avea nevoie sa stim ce ne asteapta pentru a avea cununia civila la data la care ne dorim, asa ca m-am gandit din timp sa ma informez cum sta treaba. Specific totusi ca trebuie sa avem minim 16 ani (noi fetele), respectiv 18 baietii pentru a ne casatori civil !
In primul rand cununia civila poate fi facuta in orasul/sectorul unde unul din miri are domiciliul. Programarea la starea civila se efectueaza cu cel mult 14 zile inainte de data la care se doreste casatoria. In functie de Oficiul Starii Civile este bine sa sunam sau sa mergem la fata locului sa intrebam.
Actele de care avem nevoie pentru programare sunt urmatoarele:
  1. Declaratia de casatorie (se completeaza in fata ofiterului starii civile)
  2. Cartile de identitate
  3. Certificatele de nastere in original
  4. Certificatele medicale prenuptiale (acestea sunt valabile 14 zile de la data emiterii. Consultati medicul de familie pentru a fi indrumati catre o clinica unde le puteti obtine)
Trebuie sa mai stim ca daca vrem sa facem cununia sambata este bine sa nu intarziem, si sa ne alegem o ora cat mai convenabila din toate punctele de vedere, gandindu-ne ca inainte va trebui sa ajungem la un salon de infrumusetare pentru intregul ritual de mireasa , si daca ne-am decis sa facem si cununia religioasa in aceeasi zi , este bine sa nu ne grabim, pentru a nu ajunge acolo gafaind... cum li s-a intamplat unor cunostinte de familie de-ale mele.
In legatura cu fotograful din oficiu pe care il are orice primarie, nu va lasati pe mana lui pentru ca pozele nu ies exceptionale, si incercati sa negociati cu el cat de mult posibil. De scapat nu scapam de el, asa ca vorbiti cu nasul sau sotul sa negocieze eficient.
Exista posibilitatea sa gasiti si cate un lautar la starea civila, care sa va cante ca vreti sau nu vreti, si apoi sa ceara milioanele de la nas si mire, asa.. pe rand, cum stiu ei. Si nu va ganditi ca in Bucuresti nu se pratica... pentru ca se practica. Eh... eu sper sa am lautarii mei :))

Si la final, aveti grija de certificatul de casatorie pentru ca aveti nevoie de el in primul rand la cununia religioasa, si mai apoi, in viata! Incercati sa nu il dati din mana, si daca il dati sa fie totusi la cineva de incredere si cu picioarele pe pamant. Eu sigur il voi inmana cuiva, ca voi fi tare euforica in ziua respectiva, si nu stiu daca ma voi concentra si pe lucrurile marunte :D




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu