miercuri, 17 august 2016

Teama ca persoanele invitate nu ne vor onora cu prezenta

Este o temere des intalnita si pe care trebuie sa o luam in considerare la modul cel mai serios inca de la primele detalii ale organizarii.

En garde! - ca se lasa cu datorii daca nu sunteti realisti.

Inainte sa incepeti sa faceti lista de invitati, ganditi-va la urmatoarele aspecte:

1. de ce faceti nunta si pentru cine! Pentru voi, parinti, prieteni? Raspunsul doar voi il aveti!

2. va doriti o nunta mare sau preferati o petrecere intima?

3. care sunt cele mai dragi persoane voua alaturi de care doriti sa serbati momentul?

4. din punct de vedere financiar, cat de mult din cheltuielile de nunta vi le permiteti din resurse proprii?

Dupa ce va notati raspunsul la aceste intrebari, puteti face si o estimare realistica a numarului de invitati.

Pentru o nunta mare, ganditi-va prima data la persoanele apropiate care nu ar rata pentru nimic in lume nunta voastra. Apoi, la prietenii care sunt mai nesiguri pe deciziile lor in general, si ajungeti si la colegii de munca - luand in considerare o eventuala schimbare in planul carierei. Pe ultimul loc ar trebui sa fie oamenii pe care i-ati invita din obligatie, pe care sigur nu va bazati, dar care totusi e posibil sa vina.

De ce aceasta ordine ati zice?! Iata si raspunsul in cele ce urmeaza:

1. Alegerea restaurantului depinde foarte mult de numarul de invitati la care ne asteptam. Un restaurant cu o capacitate de 80 de persoane in care dorim sa ingramadim 100, va ramane rapid fara loc de dans. Pe de alta parte, un salon pentru 200 de persoane in care vor fi doar 100, va parea gol si linistit... In niciuna din variante imaginea de ansamblu nu ar fi tocmai una placuta.

2. La semnarea contractului de rezervare pentru restaurantul de nunti vi se va cere un numar minim de meniuri. Conform politicii celor mai multe restaurante, chiar daca la nunta vor fi mai putini invitati decat numarul agreat in contract, veti fi pusi sa platiti toate meniurile agreate.

3. Cu una - doua saptamani inainte de nunta veti confirma numarul de meniuri la restaurant. Rugati-i pe invitatii vostri sa raspunda cat mai sincer la telefonul de confirmare. Abordati-i cu blandete pentru raspunsuri cat mai realiste. Incercati sa le transmiteti prin atitudinea voastra si tonul vocii ca nu e nicio problema daca nu mai pot ajunge, dar e important pentru voi sa stiti cum puteti organiza tot evenimentul. Exista totusi cazuri cand unii invitati evita telefonul vostru. Well, e destul de clar, nu credeti? Cel mai probabil ca nu vor veni. Mai sunt si cazuri cand oamenii confirma venirea, dar voi le stiti "trecutul" si aveti o doza de indoiala cum ca ar veni. Exista o solutie acceptabila pe care o puteti aborda si in aceste cazuri. Intrebati-va organizatorul de nunti sau pe seful de restaurant cate scaune/mese crede ca poate aduce in plus in caz ca vin prea multi invitati. Astfel, rezervati-va o "marja de eroare" in masura numarului primit.

Spre exemplu: daca aveti indoieli ca 10 invitati ar veni la nunta voastra, atunci probabil ca maxim 5-6 dintre ei vor veni. Asadar, gasiti locuri potrivite pentru cei 5-6 speciali astfel incat sa nu dea rau daca totusi nu vin. E corect?!


Un alt aspect important pe care trebuie sa il aveti in vedere este partea financiara. Aveti economii, ajutor din partea partintilor sau doriti sa apelati la un credit? Pe orice varianta mergeti, important este sa nu va puneti toata baza pe darurile din partea invitatilor. Este adevarat ca asa se obisnuieste la romani, insa nu este si sanatos; nu va face decat sa va intareasca temerea, nicidecum sa o diminuati.

Va astept parerea in comentarii!

Un comentariu:

  1. Dupa experienta noastra si a miresicilor indrumate de noi, trebuie luati in calcul doar 70% din invitatii care au confirmat venirea.

    RăspundețiȘtergere