joi, 29 decembrie 2016

Cum ajungi sa fii un fotograf de nunta bun




Multi fotografi pornesc la drum cu ideea de a-si construi un business de viitor, bazat pe servicii de calitate si cu multi clienti fericiti si multumiti.

De cele mai multe ori aleg fotografia de nunta, stiind ca odata ce isi construiesc un portofoliu bogat si promitator, clientii vor intelege repid ca omul din fata lor se pricepe si face treaba buna. Toti mirii isi doresc un fotograf bun!

Evenimentele precum nuntile se desfasoara cu precadere in anumite perioade de timp, bine determinate, astfel ca fotografii profesionisti isi pot dezvolta business-urile prin programari exacte (de cele mai multe ori datele nuntilor sunt stabilite cu mult timp inainte), iar in restul anului sa se concentreze pe alte tipuri de colaborari. Insa nimic nu este obtinut fara sacrificii, eforturi si dedicare.

Care sunt cele mai bune sfaturi pentru a deveni un fotograf de nunta de succes?

Mai jos este prezentata o lista cu cele mai importante aspecte de luat in considerare atunci cand optezi pentru meseria de fotograf de nunta:


1. PARTICIPA LA TOATE EVENIMENTELE  CE AU LOC PENTRU ORGANIZAREA DE EVENIMENTE

In momentul in care decizi sa te indrepti spre fotografia de nunta, este foarte important sa te documentezi intens despre specificul acestor evenimente. Insa si mai importanta este practica! Profita de orice ocazie pentru a invata observand, notand idei si chiar practicand. Mergi la nunta unor prieteni? Incearca niste instantanee inedite! Practica ce ai invatat la cursuri! Noteaza-ti incercarile, noteaza-ti setarile care te-au ajutat sa faci cele mai bune poze.

2. CITESTE PUBLICATIILE DE SPECIALITATE

A te documenta citind este
una dintre cele mai bune metode pentru a aduna idei, pentru a invata lucruri noi si pentru a te perfectiona. Iar in zilele noastre, poti citi texte de specialitate oriunde te-ai afla, chiar de pe telefonul mobil. Citeste tot ce are legatura cu nunta: organizare, alegerea locatiilor, sfaturi si tips-uri utile pentru realizarea acestora, informatii si actualizari legate de editarea fotografiilor.


3. INVATA SA FII PUNCTUAL, RESPONSABIL SI IMPLICAT

Un om de success este in primul rand punctual si responsabil. Oricat de talentat este un fotograf de nunta, nimanui nu-i place sa lucreze cu o persoana care nu este la timp intr-un loc stabilit, nu raspunde in timp util la intrebarile puse (telefon/mail etc). Cat despre ziua nuntii, punctualitatea este esentiala!

Totodata, desi evenimentele precum nunta au caracteristica o anumita repetitivitate, nu este normal sa le explicati mirilor ca stiti totul si nu mai aveti nevoie de alte informatii, ci dimpotriva, un fotograf de nunta trebuie sa fie mereu la fel de implicat cand discuta si lucreaza cu un cuplu, pentru ca, in fond, este vorba de ziua lor cea mare! In plus, o buna comunicare ajuta ambele parti sa obtina ce e mai bun din respective colaborare.

4. ASIGURA-TE CA PRACTICI UN PRET CORECT

Ce inseamna un prêt corect? Un pret corect pentru un fotograf de nunta este tradus in anii de practica, eforturile sale pentru a invata, sacrificiile facute, dar este si un prêt adaptat pietei. Ai putea fi tentat sa practici un prêt mult prea mic, pentru ca esti la inceput de drum si astfel ai strica putin echilibrul din domeniu; sau ai putea practica un pret mult prea mare, considerand ca ai studiat mai mult decat colegii de breasla si ai investiti mai mult in aparatura, creand acelasi dezechilibru amintit mai inainte.

5. INVATA SA COMUNICI EFICIENT

Un fotograf de nunta este asemeni unui artist, insa nu unul care lucreaza in tacere si care doreste sa fie lasat sa lucreze in liniste. 
Un fotograf de nunta stie ca trebuie sa discute permanent cu mirii, sa fie activ, sa fie receptiv in special la dorintele miresei, intrucat ea sunt cea mai exigenta in legatura cu ziua nuntii.

In concluzie, transmite toate informatiile de care mirii au nevoie, comunica si mentioneaza conditiile tale de lucru si fii empatic la dorintele lor!

Articol scris de Ciprian Lupan

http://ciprian-lupan.ro/




4 comentarii:

  1. Corect articolul! As face 2 sugestii... In primul rand as inlocui atributul "bun" cu "apreciat". Poti fi cel mai "bun" fotograf si daca faci un discount de 50% la servicii. Ce-o iesi dupa D-zeu cu mila!...
    In al doilea rand partea cu "pretul corect"... Nu exista Pret corect! Exista contract semnat sau nu. Daca mirii au semnat contractul inseamna ca raportul tarif cerut/serviciile prestate este corect.
    Celebritatea in domeniul fotografiei/videografiei de nunta se obtine cu sacrificii, munca multa si un gram de noroc uneori. Este un domeniu unde concurenta este foarte mare si este destul de dificil sa devii apreciat intre miile de alti fotografi de nunta. Insa prin munca si perseverenta s-ar putea ca doamna celebritate sa ne zambeasca intr-o buna zi! :)

    RăspundețiȘtergere